środa, 2 sierpnia 2017

kostka agrestowo - różana


Biszkoptowy wilgotny spód przełożony dżemem agrestowo - różanym z masą agrestowo - śmietanową tworzy idealne letnie, bardzo lekkie ciasto. Kostka agrestowo - różana jest niesamowita, to idealne połączenie delikatnie kwaśnej owocowej masy z biszkoptem aromatyzowanym płatkami róż.


4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól 
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić na dwie części.


400 g agrestu
120 g cukru
3 galaretki agrestowe
250 ml śmietany kremówki
350 ml wody
 
Galaretki agrestowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczony agrest wsypać do garnka, zasypać cukrem i całość zagotować. Puree agrestowe zmiksować na gładką masę, a następnie przetrzeć przez gęste sito, całość ostudzić. W misce ubić śmietanę kremówkę, dodać puree agrestowe, przestudzone galaretki i całość delikatnie zmiksować.


1 galaretka agrestowa
300 ml wody

W wyłożonej papierem do pieczenia formie ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, na nim równomiernie rozsmarować dżem, przykryć drugim blatem. Na biszkoptowy blat wylać masę śmietanowo - agrestową, całość schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na kremie rozprowadzić wystudzoną galaretkę i całość schłodzić w lodówce.

4 komentarze:

  1. Cudowny deser!
    Zjeść taką kostkę to marzenie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładne!
    Jak z cukierni. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor bajka. Mistrzyni cukiernictwa😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect